fbpx

Čtyři základní opční pozice – Prodej put opce

Úspěch není náhoda. Úspěch je volba!

Čtyři základní opční pozice – Prodej put opce

Nejzajímavější opční pozice – prodej put opce.

Příště si ukážeme, jak tuto opční pozici zrealizovat v platformě TWS od Interactive Brokers.

A jsme opět u prodeje. Jak jsem napsal u prodeje call opcí – když opce prodáváme, tak tomu říkáme vypisování. Opce tak vlastně vytváříme a nabízíme trhu.

Při prodeji put opce věříme, že podkladové aktivum se na burze bude obchodovat po dobu trvání opce za cenu vyšší, nebo maximálně stejnou cenu. Jsme býky.

Pozor na kupující put opce. Ti mají kdykoliv právo nás přimět k tomu, abychom nakoupili akcie podkladového aktiva za realizační cenu, na které jsme put opci vypsali. Kupující ale budou mít zájem uplatnit si svou koupenou put opci zpravidla v případě, že cena podkladového aktiva na burze klesne pod realizační cenu. Povinnost koupit akcie podkladového aktiva budeme mít také v okamžik, kdy cena podkladového aktiva skončí pod realizační cenou (strike cenou) v době expirace opčního kontraktu.

Pokud cena podkladového aktiva uzavře nad realizační cenou v době expirace opčního kontraktu, tak put opce vyprší jako bezcenná. Zde ale pozor na drobné nuance při vypořádávání kontraktů v době expirace opčního kontraktu. Pokud máme vypsánu opci na realizační ceně 150 a cena akcie uzavře obchodování na ceně 150.24, stále nemusí put opce vypršet jako bezcenná a můžeme být přiřazeni na podkladové aktivum za realizační cenu. Pokud si o tomto vypořádávání chcete přečíst něco více, googlete něco jako „opční clearing“.

Maximální zisk vypisovatele put opce je opční prémium. Pozor ale na riziko. Riziko nastává, pokud cena klesne pod realizační cenu. Zde klidně může klesnout skokově kvůli nějakému fundamentu. Pokud je cena podkladového aktiva obchodována skutečně hluboko pod realizační cenou opce, kupující opce může ihned uplatnit své právo Ti akcie podladového aktiva vnutit (on je bude chtít prodávat) za realizační cenu a Ty tak budeš mít otevřenu dlouhou akciovou pozici v hluboké ztrátě.

Stalo se mi to například tehdy, když jsem ještě neuváženě obchodoval výpis put opcí na podkladovém aktivu, kterému jsem plně nerozuměl. Přečíst si o tomto obchodu můžeš v mém příběhu ke stažení na webu InvestovaniProVsechny.cz, nebo si o tom můžeš poslechnout v rozhovoru se mnou, který nalezneš na YouTube.

I prodej put opce chceš v konkrétních číslech? Ok.

Tak si představ, že sleduješ vývoj ceny akcií společnosti Cisco. Akcie této společnosti se obchodují za cenu 38.91. Obchod bereš čistě ze spekulativního hlediska a chceš vydělat pár dolarů za opční prémium, které Ti kupec Tvé opce zaplatí. Vypíšeš proto opci na realizační ceně 37 s kratší expirací za necelé 4 týdny. Vychází to samozřejmě na třetí pátek příští  měsíc. Prémium, které dostaneš je 65 centů za akcii. Tzn. 65 dolarů za Tvou opci.

Co se bude dít? Cena akcie společnosti Cisco se bude plácat do strany nebo poroste až do expirace dejme tomu na cenu 40.21. Opce vyprší jako  bezcenná, protože kupec Tvé opce neměl zájem opci uplatnit, ikdyž na to měl právo. Nevydělal by na tom.

Co když se ale obchod nebude vyvíjet správným směrem. Cena akcií se bude propadat a dokonce spadne hluboko pod cenu 37.00. Dejme tomu, že se vlivem nějakého fundamentu dostane až na cenu 35.14. Pokud zbývá opravdu málo dní do expirace, tak se kupující Tvé opce rozhodne uplatnit své právo prodávat akcie za cenu 37. Proto se Ti okamžitě po jeho uplatnění opce objeví v portvoliu long pozice se 100 ks akcií společnosti Cisco. V tento okamžik budeš v otevřené ztrátě 186 dolarů mínus obdržené prémium 65 dolarů. Svou ztrátu 121 USD můžeš ihned realizovat a nebo si akcie nechat a doufat, že je jednou prodáš ze ziskem. Zde pozor na možnou neomezenou ztrátu. Respektive maximální ztráta je omezena jen nulovou cenou za akcii.

Obchodníci často používají prodej put opcí k tomu, aby nakupovali akcie k dlouhodobému držení se slevou. Vypisují opce na realizačních cenách, za které jsou ochotni akcie podkladového aktiva koupit. Když cena akcie  klesne, kupující put opce uplatní svou opci a vypisovatel opce dostane akcie za cenu, kterou chtěl a navíc mu zbyde opční prémium, které dostal za prodej (výpis) put opce.

… Pokračování za týden :-)… Nebo už teď v knize zdarma.

***

Tento článek je vyňat z knihy Chceš pochopit opce?, kterou jsem napsal na žádost několika z vás. Pokud si ji chceš celou přečíst už dnes, stáhni si celou knihu ZDARMA kliknutím na její obálku níže.  


***

Máš jakýkoliv dotaz na svého brokera, nebo chceš pomoci se založením účtu? Přidej se do skupiny na Facebooku:

Interactive Brokers - https://www.facebook.com/groups/3066081436968059

DeGiro - https://www.facebook.com/groups/470168704825464

Trading 212 - https://www.facebook.com/groups/461483392253639

XTB - https://www.facebook.com/groups/242466764682430

Fio e-Broker - https://www.facebook.com/groups/668095940870592

LYNX Broker - https://www.facebook.com/groups/302071071962948

***

Chceš diskutovat s ostatními o tvých investičních plánech nebo nám něco sdělit? Přidej se sem: Akcie, Finanční trhy, Investice - Nová skupina od 31.12.2022 - https://www.facebook.com/groups/717903706577998

***

Pokud rád čteš mé příspěvky a komentáře k tématu burzy, dej si „do lajku“ facebookovou stránku Investování pro všechny. Tak Ti neunikne ani jeden článek ode mne. Děkuji pěkně.

TENTO ČLÁNEK ZAŘAZUJI I DO VZDĚLÁVACÍ SEKCE „NASTUDUJ SI“, KTERÁ JE UMÍSTĚNA ZDE, NA TOMTO WEBU.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,