fbpx

Čtyři základní opční pozice – Prodej call opce

Úspěch není náhoda. Úspěch je volba!

Čtyři základní opční pozice – Prodej call opce

Naposledy jsme si ukázali nákup call opce. Podívejme se nyní na prodej call opce.

Příště si ukážeme, jak tuto opční pozici zrealizovat v platformě TWS od Interactive Brokers.

Když mluvíme o prodeji opcí, ať call nebo put, tak se v opční terminologii často používá označení, že opce vypisujeme.

Ten, kdo opci prodává, tak za to obrží prémium. To prémium dostanete od protistrany, která si Tvoji prodávanou (vypsanou) opci koupí.

Maximální zisk pro vypisovatele je obržené prémium.

Obchodník, který prodává call opce, je medvědí. Věří, že cena podkladového aktiva během doby trvání opce klesne, nebo zůstane relativně blízko realizační ceně (strike ceně) opce.

Pokud se cena podkladového aktiva na burze obchoduje na nebo pod realizační cenou až do vypršení platnosti opce, tak opce pro kupujícího vyprší jako bezcenná a my vyděláme zmíněné opční prémium. Kupující totiž nemá zájem koupit akcie za realizační cenu (strike cenu), která je vyšší, nebo rovna obchodované ceně na burze.

Pokud však tržní cena vzroste nad realizační cenu, a to třeba i vyznamně během trvání opce, může kupující uplatnit své právo koupit akcie za realizační cenu. Kdykoliv. Pochopitelně je to pro něj výhodné. Akcie by hned prodal a realizoval zisk, jako jsme si popsali v odstavci o nákupu call opce. Tím, že prodejce call opce musí prodat kupci akcie za realizační cenu, tak se ocitne v otevřené ztrátě. Velikost této ztráty závisí na aktuální tržní ceně podkladového aktiva. V praxi tato ztráta nebude realizovaná. Při jednom kontraktu se Ti objeví v platformě 100 ks akcií do shortu za realizační cenu opce. Je jen na Tobě, zda tuto ztrátovou pozici uzavřeš a realizuješ ztrátu.

Z předchozího plyne, že riziko pro vypisovatele call opcí je mnohem vyšší než pro ty, co call opce kupují. Kupující ztrácí maximálně peníze za opční prémium. Prodejce call opce ale čelí nekonečnému riziku, protože cena akcií by mohla výrazně stoupnout (sky is the limit :-), bacha na to) a to by zvýšilo jeho možné ztráty.

Potřebuješ prodej call opce vysvětlit v konkrétních číslech? Dobře, pojďme na to.

Předpokládejme, že akcie společnosti AT&T se obchodují na burze za cenu 26.83. Máš nějaké předpoklady, že akcie této společnosti do třetího pátku v příštím měsíci nepřekonají cenu 28.00, a tak vypíšeš (prodáš) call opci na realizační ceně 28. Za tento výpis obdržíš 41 centů na akcii. Za celý kontrakt tedy 41 dolarů.

Co se bude dít? Je několik možností.

Cena akcií se až do expirace opce moc nepohne a v den expirace uzavře za 27.03. Neutrpíš žádnou ztrátu a zůstane Ti celé opční prémium 41 dolarů. Ten kdo opci od Tebe koupil neuplatnil své právo na nákup akcií za cenu 28. Bylo by to pro něj nevýhodné. Tato Tvá smlouva (opce) mezi Tebou a  kupcem vypršela jako bezcenná.

Co by se ale stalo, kdyby se cena podkladového aktiva třeba týden před expirací opce vyšplhala na cenu 30.47. Kupec Tvé opce by zcela jistě chtěl uplatnit svou opci. Okamžitě by tak od Tebe koupil akcie za 28.00 a Tobě by se v ten okamžik otevřela pozice do shortu (na prodej) akcií za cenu 28. Měl bys jich 100 ks. Prémium 41 USD by Ti zůstalo, ale Tvá otevřená ztráta na tomto obchodě by v ten den kupcového uplatnění byla 247 USD mínus obdržené prémium.

Pokud by se cena podkladového aktiva kolem ceny 28.00 jen tak plácala a v den expirace by skončila třeba 28.10, kupec by svou opci před závěrem obchodních hodin v den expirace opce nejspíš neuplatňoval. Obchod by mu nevydělal ani na zaplacené prémium a musel by akcie držet déle a očekávat růst. Po uzavření obchodního dne ale proběhne vypořádávání opcí a Tobě by se následující obchodní den mohlo objevit 100 ks akcií společnosti AT&T v shortu za cenu 28.00. O opční prémium by jsi nepřišel a short pozice by ses mohl ihned v obchodních hodinách zbavit.

… Pokračování za týden :-)… Nebo už teď v knize zdarma.

***

Tento článek je vyňat z knihy Chceš pochopit opce?, kterou jsem napsal na žádost několika z vás. Pokud si ji chceš celou přečíst už dnes, stáhni si celou knihu ZDARMA kliknutím na její obálku níže.  


***

Máš jakýkoliv dotaz na svého brokera, nebo chceš pomoci se založením účtu? Přidej se do skupiny na Facebooku:

Interactive Brokers - https://www.facebook.com/groups/3066081436968059

DeGiro - https://www.facebook.com/groups/470168704825464

Trading 212 - https://www.facebook.com/groups/461483392253639

XTB - https://www.facebook.com/groups/242466764682430

Fio e-Broker - https://www.facebook.com/groups/668095940870592

LYNX Broker - https://www.facebook.com/groups/302071071962948

***

Chceš diskutovat s ostatními o tvých investičních plánech nebo nám něco sdělit? Přidej se sem: Akcie, Finanční trhy, Investice - Nová skupina od 31.12.2022 - https://www.facebook.com/groups/717903706577998

***

Pokud rád čteš mé příspěvky a komentáře k tématu burzy, dej si „do lajku“ facebookovou stránku Investování pro všechny. Tak Ti neunikne ani jeden článek ode mne. Děkuji pěkně.

TENTO ČLÁNEK ZAŘAZUJI I DO VZDĚLÁVACÍ SEKCE „NASTUDUJ SI“, KTERÁ JE UMÍSTĚNA ZDE, NA TOMTO WEBU.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,