fbpx

Moje dividendové portfolio pro pasivní příjem

Úspěch není náhoda. Úspěch je volba!

Moje dividendové portfolio pro pasivní příjem

Pěkně vás zdravím

Rád bych vám dnes něco sdělil o svých plánech na dividendové portfolio.

Mimo investování na penzi a obchodování opcí pro pravidelný příjem si již nějakou dobu skládám seznam akcií, které mají zajímavou dividendu. K samotnému investování do těchto akcií jsem se ještě nedostal, jelikož také obchoduji opce pro pravidelný příjem a za dostatečné jsem pokládal investování do indexového ETF, abych se zajistil na svou penzi.

Výběr dividendových akcií

Během několika let jsem si vytvořil seznam téměř 40ti společností z většiny průmyslových sektorů. Do seznamu jsem vkládal dividendové krále i aristokraty. Vkládal jsem do něj společnosti, do kterých investuje například i Mr. Warren Buffet.

Nyní už jsem s tímto seznamem chtěl konečně něco udělat a začít do těchto dividendových titulů investovat.

Ze seznamu jsem vybral pouze polovinu akcií (zelenou barvou níže). Zjistil jsem, že výplata dividendy by aktuálně činila v průměru 4.56 %, kdybych zainvestoval rovnoměrně do každé akcie. Je to velice uspokojivé číslo.

Vybrané společnosti již nějakou dobu ve svém oboru působí. P/E ratio mají o velikosti, které jsem schopen akceptovat. Zajímala mne i kapitalizace společnosti. Díval jsem se na firemní income statement, balance sheet a cash-flow statement. Mimo jiné mne také zajímalo, jestli jsou v plusu také po vyplacení štědré dividendy.

Z těchto firem mám už nějakou dobu nakoupenu jednu – telekomunikačního giganta AT&T. Rovných 500 ks akcií, což není zrovna málo. Bohužel dle čerstvých informací pravděpodobně dojde ke snížení dividendy, a tak přemýšlím, jestli pozici časem nezredukuji. Uvidím, jak se situace kolem nově zakládající mediální společnosti vyvrbí a za jakých podmínek mi budou darovány akcie nové společnosti.

Akcie ostatních firem hodlám přikupovat pravidelně. Za stejnou částku. Pravděpodobně 20 tisíc korun kvartálně. Budu tak aplikovat metodu Dolar Cost Averaging. U akcií s vyšší cenovkou na burze nebude tato metoda příliš funkčí a i při poklesu ceny tak vždy nakoupím stejný počet kusů akcií, jako při ceně vyšší.

Některé tituly jsou aktuálně na historických maximech a je možné, že jejich podíl v portfoliu podvážím aspoň dočasně a na místo toho bych více peněz vložil do těch akcií, které nepřekonaly ještě svůj vrchol, který vytvořily před příchodem koronaviru na jaře 2020.

Mezi takové společnosti patří například Altria Group a British American Tabacco.

Jelikož pay-out ratio je u některých firem celkem vysoké (nebo i převyšuje EPS), tak mě na závěr napadá ještě jiná myšlenka. Nebude daleko lepší jít do dividendových akcií skrze nějaké ETFko?

Nebo mám zvolit kombinaci?

Dividendové ETF

Dividendové ETF s tickerem SCHD momentálně nabízí dividendu 3.80 % a za posledních deset let i jeho celková cena krásně roste. Obdobně, jako celkový trh. ETF má solidní kapitalizaci. Za správu ETF bych emitentovi platil pouhých 6 dolarů ze zainvestováných 10 tisíc USD za rok.

Prospekt ETF je ke stažení zde: https://www.schwabassetmanagement.com/resource/schd-fact-sheet

Vadou na kráse u tohoto ETF by byl jen jeho nákup. Musel bych jej provádět po 100 kusech skrze opce, a pak případně část prodat. Jako retail investor si toto ETF nemohu napřímo koupit. Umožňuje to jen česká FIO banka, která kašle na tuto evropskou směrnici o „ochraně“ retail investorů.

Jako velké plus ale vidím velkou diverzifikaci ve 102 titulů, do kterých fond v rámci toho ETF rozprostírá vaše finance.

Kombinace – ETF a vybrané akcie

Poslední variantou, nad kterou přemýšlím, je kombinace. Investovat do ETF plus do akcií s vyšším výplatním poměrem než má ETF SCHD.

Při této kombinaci bych nakoupil za 50% financí ETF SCHD a za 50% akcie MO, BTI, CVX, OKE, LUMN, O a IRM. Pozici v T nebudu více navyšovat.

Na obrázku níže se jedná o akcie zvýrazněné tmavě zelenou barvou.

Závěrem

Jaký máte názor na tuhle cestu k budování pasivního příjmu? Má to smysl? Jak řešíte budování pasivního příjmu vy?

Doposud mi dividendy z AT&T a příjem z obchodování opcí pokrýval splácení hypotéky. Aktuálně jsme ovšem provedli další čerpání, a tak bude potřeba vybudovat zdroj vyššího pasivního příjmu.

Pokud vás zajímá, jak obchoduji opce pro pravidelný příjem, nebo jak se zajištuji na svou penzi, klikněte na příslušné tlačítko níže.

Přeji hezký zbytek dne!

***

Máš jakýkoliv dotaz na svého brokera, nebo chceš pomoci se založením účtu? Přidej se do skupiny na Facebooku:

Interactive Brokers - https://www.facebook.com/groups/3066081436968059

DeGiro - https://www.facebook.com/groups/470168704825464

Trading 212 - https://www.facebook.com/groups/461483392253639

XTB - https://www.facebook.com/groups/242466764682430

Fio e-Broker - https://www.facebook.com/groups/668095940870592

LYNX Broker - https://www.facebook.com/groups/302071071962948

TastyTrade - https://www.facebook.com/groups/1683787365479097

***

Chceš diskutovat s ostatními o tvých investičních plánech nebo nám něco sdělit? Přidej se sem: Akcie, Finanční trhy, Investice - Nová skupina od 31.12.2022 - https://www.facebook.com/groups/717903706577998

***

Pokud rád čteš mé příspěvky a komentáře k tématu burzy, dej si „do lajku“ facebookovou stránku Investování pro všechny. Tak Ti neunikne ani jeden článek ode mne. Děkuji pěkně.

Investování pro všechny - Facebook

 

Tags: , , , , , , , , , ,