fbpx

Která akcie bude další Tesla či AMD?

Úspěch není náhoda. Úspěch je volba!

Která akcie bude další Tesla či AMD?

Která akcie je dobrá? Do čeho teď investovat? Další Tesla bude Virgin Galactic? Cena Wirecard je nízko! Jak to mám koupit? Sakra. Ten Kodak mi ale utekl. Mám do toho ještě jít?

Tak tyto otázky možná dostáváte od svého okolí, pokud se o burzu zajímáte. Těmto lidem odpovídám, že nevím. Já opravdu nevím, která další firma bude Apple, Microsoft, Tesla nebo AMD.

Byla by to čistá spekulace, zda-li takovou firmu trefíme a vyděláme majlant. A otázka je. Opravdu jej vyděláme? Dokážeme držet akcie v profitu stovky procent?

Když jsem začínal nakupovat na Wall Street, byla v mém portfoliu právě zmíněná akcie AMD. Koupil jsem je za 300 000 korun. Za jeden kus jsem tehdy dal 2.81 USD. Pokud si dobře pamatuju, obchod jsem uzavřel na ceně 3.35 USD. Cena akcie záhy spadla pod 2 dolary. Říkal jsem si „Vynikající“. A teď AMD je kde? Teď už cena akcie atakuje 90 USD za kus. Z těch 300 tisíc, bych měl 9.6 milionu korun.

Ale na „bych/kdybych“ se na burze nehraje. Tohle prostě nemůžeme dopředu vědět. A tak se prostě už o hledání takové firmy nesnažím.

Přistupuji k tomu jednodušeji. Koupím si raději všechny akcie. Celý balík přes ETF na indexový fond.

A tak nemusím ani řešit, jestli nějaká firma zkrachuje. A tak mě vlastně těší, že ve skutečnosti vlastníkem té Tesly, Applu, Microsoftu, Amazonu, AMD jsem.

Když se někdo zeptá vás na podobné otázky, co jim odpovíte?

***

Pokud rádi čtete mé příspěvky, komentáře k tématu burzy, dejte si “do lajku” facebookovou stránku Investování pro všechny. Tak vám neunikne ani jeden článek ode mne. Děkuji pěkně.

Tags: , , , ,