fbpx

Do čeho dnes investovat?

Úspěch není náhoda. Úspěch je volba!

Do čeho dnes investovat?

Často od vás dostávám dotazy, kam máte zainvestovat určitý obnos peněz. Jednorázově. Konktrétně vám poradit nemohu, ale mohu vám říct svůj pohled na věc. Kam bych já zainvestoval své volné prostředky.

V prvé řadě bych si ujasnil, jestli skutečně rozumím slovu investování. Investování není krátkodobý obchod. Při investování odkládáme peníze do podkladového aktiva na delší dobu. Pokud jsou podkladovým aktivem akcie, tak by taková investice měla trvat nejméně deset let. To je taková teoretická poučka, která teď není moc trendy. Hlavně mezi mileniály. Zkrátka ale cokoliv kratšího, při investici do akcií, je podle mého názoru jen spekulace, která nemusí vyjít.

Mě osobně vlastně nezajímají žádné jiné způsoby investování. Například mne nezajímají dluhopisy. Ani investiční certifikáty. Ani P2P půjčky – a že na ty je teď ta pravá doba – myšleno ironicky. Tak bacha na to.

Do čeho bych dnes zainvestoval půl milionu korun?

Když to řeknu zcela laicky, tak trhy jsou aktuálně nahoře. V podstatě neustále vytváří nové a nové historické maxima navzdory koronaviru.

Zdroj: Investing.com

Po pohledu na ty grafy se vám asi moc investovat do akcií nechce, že?

Ono tady ty rostoucí pohyby, a to nejen na akciovém trhu, ale i na kryptu, pravděpodobně vyvolávají z velké části i retail investoři. Např. normální lidé, Američané.

Proč? Přetavují své tisícidolarové šeky, které dostali od vlády, do akciových pozic. Všude je najednou hromada peněz, která je potřeba zainvestovat.

Takže se zdá, že možná vám ujíždí vlak, který nás ze 3.5K na S&P 500 může dovést až na 5 tisíc bodů?

V současné situaci bych si ovšem pro investování do akcií nevybral sexy akcie typu NIO, Tesla, Virgin Galactic apod. Podle mne by takto šlo o čistou spekulaci, zda jejich projekty budou úspěšné a jednou také profitabilní.

Naopak bych se zaměřil na dividendové akcie. Takové ty staré znamé firmy, které tu jsou desítky, ne-li stovky let. AT&T, Pepsico, Coca-Cola, Colgate, Philip Morris, Reality Income, Chevron, Bank of America, Lowe´s, Dover, kečup Kraft Heinz, 3M, teď neustále zmiňovaný Johnson and Johnson, Emerson, Procter and Gamble.

Všechny tyto akcie nesou dlouhodobě krásnou dividendu. Navíc nejsou všechny z jednoho odvětví.

Když se podíváte na jejich grafy, tak všechny tyto akcie nejsou na historických maximech jako celkový trh. Některé dokonce nepřekonaly ani úroveň z února roku 2020. Okamžik před korona pádem.

To znamená, ze zmíněných akcií bych si v prvé řadě vybral ty, které se ještě úplně nezbrchaly (zjistil bych si teda proč) a do nich bych zainvestoval 75 procent volných prostředků.

Zbývajících 25 procent bych si ponechal v cash a zainvestoval až v okamžik, kdy na trhu začne nějaký průser podobný tomu na jaře roku 2020, nebo před Vánoci 2018.

25 % z toho půl milionu je 125 tisíc. Nezapomeňte ale, že je dobré mít i nějakou finanční rezervu. Pro běžný život. Takže skutečně není potřeba za každou cenu mít vše ihned zainvestováno!

Tímto článkem jsem chtěl vyjádřit svou myšlenku, jak bych se nyní stavil k jednorázovým investicím. Někdo může mít samozřejmě i jiný názor. Možná lepší. Klidně se o něj podělte.

Půl mega v tomto článku berte jen jako příklad. Někdo neví kam zainvestovat 5 mega, někdo neví, co s volnými 50ti tisíci.

Pokud hledáte i jiné možnosti investování, než jsou jednorázové investice, tak samozřejmě bych se také věnoval pravidelnému investování menších částek do ETF. A ti z vás, kteří mají více času a chtějí se něco naučit mohou také obchodovat opce pro pravidelný měsiční příjem. Ale to už je jiná kapitola.

Hezký den!

***

Pokud rád čteš mé příspěvky a komentáře k tématu burzy, dej si „do lajku“ facebookovou stránku Investování pro všechny. Tak Ti neunikne ani jeden článek ode mne. Děkuji pěkně.

Investovani pro vsechny Facebook Ebooky Podívej se na nabídku mých elektronických knih o investování a tradingu.

Tags: , , , ,